Ga naar de inhoud

Myalgische Encephalomeyelitis

ME staat voor Myalgische Encephalomeyelitis. ME is een heel complexe ziekte waarbij meerdere systemen van het lichaam betrokken zijn. Een ziekte die het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de hersenen, het spierstelsel, de organen en spijsvertering aantasten. Vaak is het niet de vermoeidheid, maar het niet kunnen herstellen van de uitputting na een (geringe) inspanning het grootste probleem bij ME.

Een deel van de mensen met ME heeft (chronische) pijn. Veel mensen met ME ervaren na een lichamelijke, cognitieve of emotionele inspanning een merkbare verslechtering in het welbevinden en het algemene functioneren. Er is vaak sprake van volledige uitputting. Vaak heeft ME tot gevolg dat het leven van patiënten op dramatische wijze beperkt wordt. In de ernstigste vorm kan ME het leven van de getroffene volledig verwoesten.

De oorzaak van ME is nog onbekend, maar de ziekte zou in veel gevallen getriggerd kunnen zijn door een infectie, een andere voorgaande gebeurtenis of het gevolg zijn van een andere aandoening.

Bij Esmée is ME de hoofdoorzaak waardoor zij al ruim vijf jaar bedlegerig is.