Ga naar de inhoud

MestCel Activatie Syndroom

MCAS staat voor MestCel Activatie Syndroom.

MCAS is een aandoening waarbij bepaalde cellen in het lichaam, genaamd “mestcellen”, te actief worden en te veel histamine en andere stoffen afscheiden. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals huiduitslag, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, moeheid en ademhalingsproblemen. 

MCAS kan op zichzelf voorkomen, maar het kan ook voorkomen in combinatie met andere aandoeningen, zoals allergieën, auto-immuunziekten en EDS. Bovendien kan MCAS wisselende en fluctuerende symptomen hebben, wat het moeilijk maakt om het te behandelen. Soms kan MCAS ook leiden tot anafylactische shock, wat een levensbedreigende aandoening kan zijn.

Wat zijn mestcellen?
Mestcellen zijn typen witte bloedcellen (leukocyten) die een onderdeel van ons immuunsysteem zijn. Ze zijn als ware de poortwachters van het immuunsysteem. Mestcellen bevinden zich meestal niet in de bloedbaan maar in weefsels zoals bindweefsel.

De taak van de mestcellen is gevaar signaleren, andere cellen, weefsels en organen waarschuwen en te sturen en te reageren op vijandige indringers. Bij MCAS herkennen de mestcellen de indringers/triggers ten onrechte als een bedreiging. De reactie die ze geven is zoals ze zouden moeten reageren op een ziekteverwekker. Daarom zijn de symptomen van MCAS vaak van allergische aard. Bij Esmée treedt er bij heel verschillende soorten voeding een reactie op, waardoor ze erg beperkt is in haar voedingspatroon. Ook kan zij plotseling heel heftig reageren op bijvoorbeeld geurtjes of medicatie. Er is al meermaals een EPI-pen nodig geweest in verband met een anafylactische reactie. Deze allergische reacties zijn niet altijd te voorspellen wat het heel onberekenbaar maakt.