Ga naar de inhoud

Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom

POTS is een aandoening waarbij de overgang van een liggende positie naar een staande positie een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Ook stroomt het bloed uit het hoofd met de zwaartekracht mee, weg naar beneden. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, licht in het hoofd zijn, moeite met nadenken, wazig zicht en bewustzijnsverlies.

Over de oorzaak van POTS is nog weinig bekend. POTS wordt vaak gezien in combinatie bij mensen met een chronische (genetische) aandoening; bij hen is POTS vermoedelijk het gevolg van deze aandoening. POTS is een vorm van Dysautonomie.

Het voornaamste kenmerk van POTS is een meetbare toename van de hartslag bij het aannemen van een staande of zittende positie. Symptomen die hier onder andere bij horen zijn hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, spierslapte of een zwaar gevoel in de benen, wazig zien en cognitieve problemen zoals moeite met nadenken.

Eén derde van de mensen met POTS valt flauw in reactie op houdingsveranderingen of beweging. Veel mensen hebben ook klachten van migraine-achtige hoofdpijn, chronische vermoeidheid en slaapstoornis. POTS komt vaak voor in combinatie met een vorm van hypermobiliteit en het mestcelactivatiesyndroom.

Behandeling is per patiënt uniek en kan bestaan uit het vermijden van staan, overeind zitten en andere factoren die POTS uitlokken, een hoge inname van zout, natriumchloride-infusen en medicijnen. De gemiddelde leeftijd waarop POTS ontstaat is 20 jaar en het treft vaker vrouwen dan mannen. Voor Esmée houdt POTS in dat ze dagelijks een liter vocht krijgt via een infuus om niet iedere keer dat ze overeind komt flauw te vallen.